توضیحات دوره های آموزشی
ایزو ۱۴۰۰۱ - مدیریت زیست محیطی
دوره ISO 14001
گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ در ارتباط با مدیریت محیطی است و برای کمک به شرکت و یا موسسه در به حداقل رساندن نارساییها و صدمات به محیط ( مانند تغییرات آب و هوایی مضر، مسموم کردن آب و یا زمین) با اجابت قوانین رسمی دولتها و جهان در رابطه با حفظ محیط زیست میباشد.
ایزو ۱۴۰۰۱ یک استاندارد جهانی برای سیستم مدیریت محیطی ( EMS ) است. الزامات مورد نظر این استاندارد اقتضا میکند که سازمانهایی که زیر پوشش این استاندارد میروند سیاست گذاری محیطی، تعیین زیانهای وارده بر طبیعت و یا نقاطی که زیان به آنها ممکن است وارد آید، طراحی و اجرای پروژههای محیطی برای بهبود و حفظ حیات کره زمین، تعیین وسائل و امکانات برای رسیدن به این اهداف را انجام داده و به صورت مستمر به بهبود محیط بکوشند.
ایزو ۱۴۰۰۱ بسیار به ایزو ۹۰۰۱ از نظر کیفیت و رعایت کیفیت در تولید، شباهت دارد. برای این منظور نیاز به انتشار و بسط دادن یک شیوه نامه سازمانی کنترل کننده کارایی و بررسی جنبههای محیطی کاملاً احساس میشود.
این سیستم شامل نظمی است که بر فعالیتهای سازمان حاکم می شود تا از ایجاد وضعیت مطلوب در عملکرد زیست محیطی سازمان اطمینان حاصل شود.گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ برای کلیه سازمان ها که به نوعی فرآیندهای موثر بر محیط زیست دارند کاربردی می باشد.
فواید بکارگیری استاندارد مدیریت زیست محیطی ایزو ۱۴۰۰۱ :
ایجاد هماهنگی در قوانین مربوط به مدیریت زیست محیطی برای سیتم های مدیریت کیفیت
یکپارچه سازی سیستم مدیریت زیست محیطی با نیازمندی های سایر سیستم های مدیریتی
حذف و کنترل مسائل زیست محیطی سازمان
در دوره آموزش استاندارد ISO 14001:2015 چه می آموزیم؟
در این دوره آموزشی با مزایا و تاریخچه سیستم مدیریت زیست محیطی و استانداردهای سری ISO14000، تغییرات ورژن ۲۰۱۵ استاندارد ، شناخت دقیق الزامات استاندارد ۱۴۰۰۱ و نحوه مستندسازی این استاندارد آشنا می شوید. با گذراندن این دوره می توانید جنبه های زیست محیطی را شناسایی و ارزیابی نمائید و براین اساس روش ها و دستورالعمل های مورد نیاز را تدوین نمائید. در این دوره آموزشی مخاطب را با بندها و تمامی الزامات استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ آشنا میکنیم، بگونه ای که توانمندی اجرا و مشارکت در تیم های استقرار این استاندارد را داشته باشد.
محتوای دوره و سرفصل دوره شامل موارد ذیل می باشد:
درک ضرورت حفاظت از محیط زیست
تعاریف و اصطلاحات
برخی قوانین محیط زیست
آشنایی با سازمان ایزو و استانداردهای خانواده۱۴۰۰۰
چرخه PDCA در استاندارد محیط زیست
تاریخچه استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱
مبانی سیستم زیست محیطی
آشنایی با فرایند شناسایی و ارزیابی جنبه های زیست محیطی بهمراه نمونه مستندات مربوطه
تشریح الزامات سیستم مدیریت زیست محیطی (مطابق ورژن ISO 14001:2004)
اصول هدف گذاری و برنامه ریزی در استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱
تشریح و معرفی تغییرات اعمال شده در ورژن ۲۰۱۵ و تشریح و توضیح ۱۰ بند ISO 14001:2015
معرفی و ارائه نمونه مستندات اجرایی در سازمانها
ایزو ۴۵۰۰۱ - بهداشت و ایمنی شغلی
دوره ISO 45001
استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ – استاندارد ایمنی و بهداشت شغلی
۲۸ آوریل، روز جهانی ایمنی و بهداشت در محل کار بود و یادآور آن که پیشگیری بهترین درمان حوادث محل کار است.
مراسم روز جهانی ایمنی و بهداشت در محل کار توسط سازمان بین المللی کار (IOL) برگزار شد و هدف آن افزایش آگاهی درباره اهمیت ایمنی و بهداشت شغلی و ایجاد فرهنگ پیشگیری در محل کار است.
هر سال بیش از دو میلیون و سیصد هزار نفر به دلیل حوادث مرتبط با شغل، جان خود را از دست می دهند و بیش از سیصد میلیون نفر نیز از این حوادث جان سالم به در می برند. وظیفه کار فرمایان و کارگران به طور یکسان بسیار بزرگ است، با این حال با اتخاذ سیستم های درست و فرایندهای جاری از وقوع بسیاری از این حوادث می توان جلوگیری کرد.
سازمان بین المللی ایزو گروهی از کارشناسان بهداشت و ایمنی شغلی (OHS) را به گرد هم آورده تا استاندارد جدیدی را تدوین نمایند. استاندارد ISO 45001 به سازمانها کمک خواهد کرد تا عملکرد بهداشت و ایمنی و در نهایت حفظ جان افراد را بهبود بخشند.
استاندارد ISO 45001، بهداشت و ایمنی شغلی، الزامات مربوط به اجرای یک سیستم مدیریتی و چارچوبی برای کاهش ریسک آسیب و بیماری به کارکنان را ارایه می نماید. این استاندارد جایگزینی کاملا مطلوب برای استاندارد OHSAS 18001 خواهد بود و پس از معرفی سازمانها این استاندارد را پیاده سازی کرده و گواهینامه ISO 45001 را دریافت خواهند کرد.
با توجه بر اینکه بسیاری از سازمانها از استاندارد های ISO استفاده می کند لذا یکپارچگی و ادغام استاندارد ISO 45001 به عنوان یک ابزار ایمنی و بهداشت با دیگر استانداردها ( علی الخصوص در سازمانهای کوچک ) به مراتب راحت تر است.
همچنین انتظار می رود با استفاده از نام ISO بر آن ، اعتبار بیشتری به این استاندارد داده شده و پذیرش آن نیز گسترده تر شود.
با توجه به موارد مثبت اشاره شده در بالا و همچنین حضور گسترده شرکت کنندگان, احتمالا بهبود و توسعه این استاندارد به آسانی نبوده و شاهد مخالفت ها یا عدم پذیرش هایی نیز در این خصوص خواهد بود . اما امید است با توسعه افراد شرکت کننده در تدوین این استاندارد پیاده سازی و اجرای آن در هرکشور و هر سازمان با هر ابعادی آسان تر خواهد بود.
تفاوت استاندارد ISO 45001 و OHSAS18001:
ین تفاوت ها بیشتر در نگاه و تمرکز استاندارد ISO 45001 بر روی ماهیت عملکردی سازمان بوده که نقش و مسئولیت رهبری و مدیریت ارشد سازمان را پر رنگ تر می کند. دراین استاندارد جدید سازمان باید نگاه فراتری نسبت به مسائل مربوط به ایمنی و بهداشت سازمان خود داشته و مسئولیت آنچه جامعه از آن انتظار دارد را نیز به عهده بگیرد. ازمان ها باید در قبال تامین کنندگان و پیمانکاران خود نیز به همین نحو فکر کرده و توجه داشته باشند امضاء یک قرار داد به منزله صلب مسئولیت سازمان نسبت به آنچه پیمانکاران و یا تامین کنندگان انجام می دهند نیست. به عنوان مثال : تامین کنندگان و پیمانکاران باید مسئولیت تاثیر فعالیتهایشان بر همسایگانی که در محیط پیرامونیشان وجود دارند را نیز بپذیرند. که این خود از تمرکز بر کارمندان داخلی سازمان بسیار وسیعتر است.
مزایای استفاده از استاندارد ISO 45001 :
سالانه نزدیک به ۳/۲ میلیون نفر در سراسر دنیا به علت حوادث و یا بیماریهای مرتبط با شغل کشته می شوند . لذا استقرار موثر و قوی این استاندارد ها ریسک بروز خطرات را کاهش و در نتیجه حوادث و بیماریهای مرتبط با شغل را کاهش می دهد.
همچنین علاوه بر کاهش هزینه های مرتبط با بیمه ، و یا دیه ها در این خصوص برای سازمانها ، به علت توجه به نیازها و احتیاجات افراد ، فرهنگ سازمانی مثبتی در سازمان ایجاد می شود.
دوره آموزشی مبانی ،تشریح الزامات و استقرار ایزو ISO ۴۵۰۰۱
دوره آموزش ایزو ۴۵۰۰۱ ، ایزو ۴۵۰۰۱ ویرایش ۲۰۱۶ ، بر اساس پیش نویس منتشر شده ،در دوره آموزش ISO 45001 ، تغییرات صورت گرفته در استاندارد OHSAS 18001 و نحوه استقرار استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ به شما آموزش داده می شود. در دوره ایزو ۴۵۰۰۱ بهصورت کاربردی با تشریح مراحل استقرار سیستم مدیریت ایمنی بهداشت شغلی آشنا میشوید.
در دوره ISO ۴۵۰۰۱ چه می آموزیم؟
در این دوره شما توانایی در طراحی مستندات موردنیاز سازمانها شامل فرمها ، روشهای اجرایی و… را کسب خواهید کرد و با
نحوه استقرار ایزو ۴۵۰۰۱ توسط شما در هر سازمانی آشنا خواهید شد و این دوره با افزایش مهارتهای مدیریتی برای شما در استقرار سیستم مدیریت ایزو ۴۵۰۰۱ ویرایش ۲۰۱۶ همراه خواهد بود.
سرفصل ها و موضوعات مطرح شده در این دوره آموزشی :
تشریح ساختار جدید استانداردهای سیستم مدیریتی
تشریح الزامات سیستم مدیریت ایمنی بهداشت شغلی ایزو ۴۵۰۰۱
نحوه تعیین خطمشی و اهداف سیستم مدیریت ایمنی بهداشت شغلی
نحوه شناسایی نیازها و انتظارات ذینفعان
تشریح نحوه انجام بازنگری مدیریت سیستم مدیریت ایمنی بهداشت شغلی
نحوه شناسایی مخاطرات ناشی از فعالیتها
آشنایی با مدیریت ریسک و نحوه استفاده از آن در شناسایی ریسکهای سازمان با توجه به الزامات ISO 14001:2015
آشنایی با تغییرات پیشنویس استاندارد ISO 45001:2016 نسبت به استاندارد OHSAS 18001
اصول و مبانی طراحی سیستم های فتوولتاییک (برق خورشیدی)
اصول و مبانی طراحی سیستم های فتوولتاییک (برق خورشیدی)
فتوولتاییک مقدماتی
۱- بررسی کلیه تجهیزات مورد نیاز جهت نصب نیروگاه فتوولتاییک
۲- تابش خورشیدی و بررسی وضعیت حرکتی خورشید
۳- تعیین زاویه نصب پنل خورشیدی در هریک از روزهای سال و زاویه بهینه
۴- تعیین فواصل استراکچر های هر ردیف
محاسبات دستی و طراحی سیستم منفصل از شبکه فتوولتاییک
۱- محاسبه ظرفیت پنل خورشیدی مورد نیاز و چگونگی اتصال آن
۲- محاسبه سایز شارژ کنترلر و اینورتر
۳- محاسبه تعداد باتری به ازای تعداد روزهای ابری
۴- محاسبه کابلهای DC , AC
بررسی الزامات فنی در سیستمهای متصل به شبکه
۱- محاسبه استرینگ های ورودی به اینورتر در سرد ترین و گرمترین روز سال
۲- محاسبه سایز کابل DC و AC
۳- تعیین زاویه دقیق پنل در هر روز از سال
۴- محاسبه دقیق تولید نیروگاه در کل سال
۵- محاسبه فیوز های ac و DC
۶- نحوه قرار گیری سرج ارستر و تجهیزات حفاظتی
نرم افزار pvsyst
۱ – نصب نرم افزار پی وی سیست و تحویل سورس نرم افزار کرک شده
۲ – آموزش نحوه وارد نمودن دیتای تابشی و هواشناسی نقاط مختلف در نرم افزار
۳ – طراحی نیروگاه فتوولتاییک ۱۰ کیلووات با استفاده از نرم افزار pvsyst
۴ – محاسبه استرینگهای نیروگاه
۵ – گزارش گیری از نرم افزار و محاسبه دقیق افت ها و تولید سالیانه نیروگاه
طراحی یک سیستم منفصل از شبکه با بار الکتریکی توسط نرم افزار .۱Pvsyst
نمایش فیلم های آموزشی نیروگاه های مختلف بحث در خصوص نحوه دریافت مجوز نیروگاه تجدید پذیر، موانع و مشکل و راهکارهای موجود
کارگاه عملی
۱- طراحی و اجرای نیروگاه بصورت عملی
۲ – محاسبه دقیق پنل خورشیدی و باتری مورد نیاز
۳ – محاسبه دقیق شارژ کنترلر مورد نیاز
۴ – گزارش گیری و محاسبه دقیق افت ها و کمبود های احتمالی در طول سال و نحوه جبران آن
۵ – بررسی نقاط قوت و ضعف
ایزو ۳۱۰۰۰ - مدیریت ریسک
دوره ISO 31000-Risk Management
دوره آموزشی شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک (Risk Assessment):
ارزیابی ریسک یک روش منطقی برای تعیین اندازه کمّی و کیفی خطرات و بررسی پیامدهای بالقوه ناشی از حوادث احتمالی بر روی افراد، مواد، تجهیزات و محیط است. در حقیقت از این طریق میزان کارآمدی روشهای کنترلی موجود مشخص شده و دادههای باارزشی برای تصمیمگیری در زمینه کاهش ریسک، خطرات، بهسازی سیستمهای کنترلی و برنامه ریزی برای واکنش به آنها فراهم میشود.
ارزیابی ریسک کمّی نیازمند محاسبه دو مولفه ریسک یعنی شدت پیامدِ رخداد و احتمالِ روی دادن آن رخداد میباشد.
برای بدست آوردن وزن احتمال و یا وزن شدت پیامد سه نوع راهکار وجود دارد:
روشهای عددی (به انگلیسی: Quantitative) که نتیجه در نهایت به یک عدد منتهی میشود.
روشهای کیفی (به انگلیسی: Qualitative) که نتیجه حاکی از کیفیت خاصی در زمینه ریسک خواهد بود.
روشهای نیمهکمی (به انگلیسی: Semi-Quantitative) که در بیشتر این روشها از ماتریس ریسک استفاده میشود.
ارزیابی ریسک، فرایندی است که نیازمند تجربه، تخصص و دقت بالا بوده و میبایست در قالب کارتیمی و با بهرهگیری از توان مسئولین و کارشناسان انجام پذیرد. این فعالیت تیمی نیز زمانی به نتیجه دلخواه دست خواهد یافت که تیم ارزیاب، علاوه بر برخورداری از تجربه و تخصص لازم، از زبان مشترکی نیز در درک مفاهیم و روشهای مورد استفاده برخوردار باشند.
هدف:
آشنایی با مفاهیم و شناسائی روشهای متداول ارزیابی ریسک، استفاده از نتایج ارزیابی جهت اعمال نگرش پیشگیرانه وکنترل پیشاپیش مخاطرات و کاهش ریسک در سیستم ها.
مخاطبین دوره :
مدیران, مشاوران, نمایندگان مدیریت,کارشناسان تضمین کیفیت
دانشجویان و فارغ التحصیلان مهندسی صنایع ، مدیریت صنعتی
شرکت های سرمایه گذاری، شرکت های کارگزاری، شرکت های تجاری
جویندگان کار و علاقمندان به ارتقا شغلی در حوزه مدیریت کیفیت و تعالی
فواید شرکت در دوره آموزشی ارزیابی ریسک:
شناسایی جنبه ها و خطرات موجود در فرآیندها و فعالیت های سازمان، برنامه ریزی جهت انجام اقدامات کنترلی و پیگشرانه متناسب
محتوای دوره :
– آشنایی با مفاهیم ریسک و خطرات ناشی از کار
– شناخت روش های سیستماتیک پیشگیری از خطرات
– آشنایی با روش های بررسی پیامد خسارات و فنون کنترل آنها
- تجزیه و تحلیل پیش بینانه خطاهای انسانی
– شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک
– ارزیابی ریسک به روش FMEA
– ارزیابی ریسک به روش HAZOP
– ارزیابی ریسک به روش JSA
– ارزیابی ریسک به روش PHA
– ارزیابی ریسک به روش JHA
– ارزیابی ریسک به روش WILLIAM FINE
– ارزیابی ریسک به روش SHA و SSHA
– ارزیابی ریسک در بهداشت حرفه ای
– آشنایی با مزایا و منافع حاصل از مدیریت ریسک
ایزو ۹۰۰۱ - مدیریت کیفیت
دوره ISO 9001-2015
در سال ۲۰۱۵، استاندارد ISO 9001:2015 بعنوان ورژن جدید خانواده ایزو ۹۰۰۰ توسط سازمان ایزو معرفی شد و باعث شده سازمان ها و علاقه مندان به استانداردهای ایزو بدنبال یادگیری این استاندارد باشند.
سرفصل ها:
مقدمه ای بر ورژن جدید ایزو ۹۰۰۱
معرفی بندهای استاندارد ۹۰۰۱ (۱۰ بند)
معرفی کلیات و اهداف (بند۰ استاندارد) ISO 9001:2015
آشنایی با ۷ اصل مدیریت کیفیت ISO 9001:2015 ( در ورژن ۲۰۰۸ هشت اصل مدیریت کیفیت بود)
رویکرد فرآیندی
چرخه PDCA و بیان آن در ایزو ۹۰۰۱
دامنه کاربرد استاندارد(بند ۱ استاندارد)
مراجع الزامی (بند ۲ استاندارد)
تعاریف کاربردی و مرتبط با استاندارد سیستم مدیریت کیفیت(بند ۳ استاندارد)
الزام مرتبط با محیط کسب و کار (بند ۴ استاندارد)
آشنایی اجمالی با مدیریت استراتژیک
آشنایی با ماتریس SWOT و نقش ان در استاندارد ۹۰۰۱:۲۰۱۵
مثالی از تحلیل محیط های داخل و خارج سازمان
معرفی ذینفعان و نحوه شناسایی الزامات آنها
نگرش فرآیندی
آموزش مستند سازی در فرآیندها
معرفی نمونه فرایندهای سازمانی و هم چنین نقشه فرآیند ها (Process Map)
تعریف رهبری (بند ۵ استاندارد)
تشریح الزامات مرتبط با رهبری و مدیریت سازمان
آشنایی با خط مشی و ارائه نمونه خط مشی کیفیت
تدوین نقش ها، مسئولیت ها و اختیارات سازمانی
برنامه ریزی (بند ۶ استاندارد)
اقدامات مرتبط با مدیریت ریسک و فرصت ها
توضیحات و مثالهایی در خصوص شناسایی و ارزیابی ریسک در ISO 9001:2015
آشنایی با روش FMEA در ارزیابی ریسک ها
اصول تدوین اهداف و برنامه دستیابی به آنها
تعریف مفهوم پایش و اندازه گیری
برنامه ریزی و مدیریت تغییر (از اصول اضافه شده در ورژن ۲۰۱۵)
پشتیبانی (بند ۷ استاندارد)
منابع انسانی
زیرساخت ها
محیط مناسب برای اجرای فرآیندها
پایش و اندازه گیری منابع
آشنایی با دانش سازمانی و مدیریت دانش در سازمانها
اصول مرتبط با صلاحیت و آگاهی کارکنان
ارتباطات در ایزو ۹۰۰۱
آشنایی با اطلاعات مستند (در ورژن ۲۰۱۵ واژه مستندات و سوابق تبدیل به اطلاعات مستند شده است)
اصول کنترل بر اطلاعات مستند
عملیات (بند ۸ استاندارد)
اصول برنامه ریزی جهت تولید و ارائه خدمت
آشنایی با طراحی و توسعه محصول با ارائه مثال
کنترل محصول و خدمات خارجی (تامین شده توسط پیمانکاران)
اصول و الزامات مرتبط با تولید
اصول کنترل محصول نامنطبق
ارزیابی عملکرد (بند ۹)
مواردی که باید در سازمان اندازه گیری و تحلیل شوند
اصول ممیزی داخلی
بازنگری مدیریت
بهبود (بند ۱۰ استاندارد)
آشنایی با اصلاح ، اقدام اصلاحی و عدم انطباق
افسر HSE
دوره افسر HSE
اهداف
پرداختن به موضوعات ایمنی (Safety)بهداشت (Health) ومحیط زیست (Environment) یکی ازاولویت های سازمان ها در دنیای امروز محسوب میگرددتلاش سیستم HSE پرداختن به محیطهای کاری است که در ان تمامی ریسکهای شناسایی شده بهداشتی،ایمنی و زیست محیطی کنترل شده مخاطراتی که از جانب آنها سلامتی فرد یا تاسیسات تهدید میگردد به حداقل ممکن کاهش یابد به کارگیری این نظام سبب جلوگیری از حوادث، کاهش خسارات مالی و صدمات جانی، نگهداری از منابع، حفظ و نگهداری محیط زیست و افزایش راندمان کار می شود.
سرفصل
۱ – آشنایی با مفاهیم پایه و مقدماتی HSE
آشنایی با سیستم مدیریتی OHSAS 18001
آشنایی با سیستم مدیریتی ISO 14001
آشنایی با سیستم مدیریتی HSE-MS
ایمنی عملیات
۲- ایمنی عملیات
ایمنی کار در ارتفاع،داریست بندی،نردبان ها،پلکان ها
ایمنی در فضاهای بسته،مخازن و ظروف تحت فشار
ایمنی حریق،ایمنی برق
ایمنی جرثقیل ها،بالابرها و تجهیزات باربرداری
ایمنی لیفتراک ها
ایمنی در جوشکاری،برشکاری و سنگ زنی
ایمنی و بهداشت گاز های خطرناک،ایمنی مواد شیمیایی و MSDS
ایمنی در عملیات رادیوگرافی و پرتونگاری
اصول کمکهای اولیه
تجهیزات حفاظت فردی (PPE)
سیستم مجوز کار ایمنی (PTW)
درس عملی:
کاربا نردبان،انواع کمربند کاردرارتفاع و گره های طناب
وسایل حفاظت فردی و دستگاههای اندازه گیری
استفاده از دستگاههای تنفسی
تکنیکهای اطفاء حریق
کمکهای اولیه
ایزو ۲۲۰۰۰ - مدیریت ایمنی مواد غذایی
دوره ISO 22000-2005 HACCP, GMP, GHP
سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000:2005
امروزه مشتریان ،با آگاهی کامل از ویژگی محصولات غذایی ،به صورت سخت گیرانه متقاضی کالاهایی با سطح کیفیت و بهداشت بالا و در عین حال با قیمت مناسب میباشند . لذا حضور و بقا در بازار های رقابتی بین المللی ، مستلزم توجه به افزایش بهره وری ،بهبود و ارتقاء کیفیت و نیزافزایش میزان رضایتمندی مشتریان می باشد که برای دستیابی به آنها بکارگیری سیستم های مدیریت کیفیت و بهداشت مواد غذایی به کلیه دست اندرکاران زنجیره تولید مواد غذایی توصیه می گردد.
از آنجا که در صنعت غذایی یکپارچه سازی برنامه های پیش نیاز، HACCP و سیستم مدیریت ضروری به نظر می رسید، لذا سازمان جهانی استاندارد با همکاری کمیته های کاری متشکل از ۱۴ کشور و همچنین کمیسیون کدکس غذایی (CAC)، سازمان ایمنی غذایی جهانی (GFSI) و سازمان صنایع غذایی اروپا (CIAA) اقدام به تدوین استاندارد ISO 22000:2005 نمود. در این استاندارد مفاهیم اساسی که در HACCP مطرح می گردد و همچنین اصطلاحات و مفاهیمی که در کدکس های غذایی مد نظر قرار می گیرد همسو شده است و با هماهنگی ایجاد شده در آن با استاندارد سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001:2000 این امکان فراهم شده است تا شرکتها بتوانند سیستم مدیریت خود را با آن تقویت کرده و با توجه به الزامات ایمنی غذایی HACCP امکان بروز خطا در هنگام انجام فعالیت را به حداقل رسانده و ریسک مصرف کننده را به کمترین حد برسانند.
بر این اساس در این دوره ضمن تشریح مبانی و تعاریف و اصطلاحات استاندارد و ضرورت پرداختن به مقوله ایمنی مواد غذایی، به تشریح برنامه های اجرایی و نحوه استقرار این سیستم در سازمان پرداخته خواهد شد.
دوره آموزشی HACCP تجزیه و آنالیز خطر و نقاط کنترل بحرانی
استاندارد HACCP برای سازگاری شما با قوانین ملی یا بینالمللی ایمنی غذا مهم است. این استاندارد یک ابزار مدیریت ریسک فراهم میکند که از سایر استانداردهای سیستمهای مدیریت صنایع غذایی– مثل ایزو۲۲۰۰۰– پشتیبانی میکند. HACCP فرایندهای تولید خوب برای بخش غذا را مشخص کرده و برای مشارکت در تجارت بینالمللی مفید است. این استاندارد بهویژه برای تولیدکنندگان، سازندگان، صنایع فراوری، و خدمات غذایی مفید است.
HACCP چیست؟
از این ابزار مدیریت ریسک برای مدیریت ریسکهای ایمنی غذا استفاده میشود یک سیستم HACCP به شما امکان میدهد تا خطرات را شناسایی کرده و کنترلهایی برای مدیریت آنها در زنجیره تأمین تولید خود ایجاد نمایید. این استاندارد شامل مقتضیات «کمیته تغذیه کدکس» (CAC) که توسط سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد بهمنظور یکی کردن استانداردها، دستورالعملها، و آییننامههای بینالمللی غذا برای انجام تجارت تنظیم شده میباشد. از این استاندارد میتوان برای پشتیبانی مقتضیات استاندارد مدیریت، مثل ایزو۲۲۰۰۰ (مدیریت ایمنی غذا) استفاده نمود.
سرفصل ها و موضوعات مطرح شده در این دوره آموزشی:
آشنایی با تاریخچه HACCP
اهمیت HACCP
جایگاه HACCP در ایران
آشنایی با پیش نیاز های استقرار استاندارد
آشنایی با محیط تمیز و کثیف (Clean & Unclean)
رویه های کنترل حیوانات موذی
نکاتی در خصوص دفع پسماندها
دریافت نمونه مستندات و موارد اجرایی در خصوص پیش نیازها
۷ اصل اجرای HACCP
مراحل اجرای HACCP در یک نگاه
تشکیل تیم HACCP
نحوه توصیف محصول
ترسیم نمودار جریان مواد غذایی
نحوه شناسایی خطرات
آشنایی با مخاطرات میکروبی (بیولوژیک)، شیمیایی و فیزیکی
شناسایی نقاط کنترل بحرانی یا CCP ها
استفاده از درخت تصمیم گیری
مشخص کردن حدود بحرانی
برقراری سیستم کنترل و پایش جهت نقاط بحرانی
اقدام اصلاحی در HACCP
روش های تصدیق در HACCP
اصول مستندسازی
آموزش در HACCP
سرفصل GMP/GHP :
GMP مخفف Good Manufacturing Practice شرایط خوب (مطلوب) زیرساختار است که فونداسیون اصلی سیستم HACCP است. در واقع GMP پایه و اساسنظامهای ایمنی مواد غذایی (HACCP) است و اجرای این اصول سلامت محصول را طبق استانداردهای مورد نظر تامین میکند. اصول GMP عوامل کنترلی هستند که بر کل عملیات تولید و کنترل کیفیت تمرکز دارند و نه بر یک فرایند خاص
ویژگی های محل احداث واحد تولیدی
مسایل زیست محیطی
محوطه واحد تولیدی
شرایط فنی و بهداشتی ساختمان و سالن تولید
ویژگی های سالن تولید و بسته بندی ( در و پنجره ها، کف، زهکشی کف و کانالهای فاضلاب، دیوارها، سقفها، پله ها )
فضاهای مورد نیاز سالن
تاسیسات برق
سیستم لوازم ایمنی و کمک های اولیه
سیستم تخلیه زباله و ضایعات
شرایط و ویژگی های کلی انبارها
سیستم شستشو، ضد عفونی و گندزدایی
شرایط فنی و بهداشتی قسمتهای رفاهی
اصول بهداشت فردی کارکنان
کنترل حشرات، جوندگان، پرندگان و حیوانات مزاحم
آزمایشگاه ها
سیستم مدیریت HSE
دوره HSE MS
دوره HSE MS یکی از دوره های آموزش عمومی HSE است. دورهHSE MS نیازمند گذراندن پیش دوره و داشتن اطلاعات تخصصی از قبل نیست و برای استفاده عموم مناسب است. لازم به ذکر است که امکان صدور گواهینامه های آموزشی شرکت در این دوره نیز فراهم است.
به افراد زیر شرکت در دوره HSE MS پیشنهاد می گردد:
- دانشجویان رشته های ایمنی، بهداشت و محیط زیست
- دانشجوان سایر رشته ها در رابطه با مشاغل صنعتی
- فارغ التحصیلان و افراد جویای کار در زمینه HSE
- شاغلین و افرادی که در محل کار خود با HSE در ارتباط هستند
- مدیران شرکت ها و پیمانکاران به جهت آشنایی با امور HSE
محتوای دوره HSE MS
دوره ی HSE MS که مخفف عبارت health,safety,environment management system می باشد به معنای سیستم مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست است. سیستم های مدیریتی به طور کلی فرایندهایی برای نظم دهی به سازمانند. آموزش سیستم مدیریت HSE شامل تمام جنبه های کلی پیاده سازی HSE در محل کار است. اصطلاح HSE MS امروزه درباره فرایند به کارگیری HSE در محل کار اطلاق می شود. هرچند به طور تخصصی به معنای پیاده سازی یک سیستم استاندارد و مدون میباشد.
سرفصل های دوره HSE MS
تعاریف و اصطلاحات
در بخش تعاریف و اصطلاحات مفاهیم اصلی و کلیدی HSE مانند تعریف خطر و مخاطره، حادثه، ایمنی، و تعاریفی از این قبیل بیان می شود. تسلط به مفاهیم و تعاریف بخش مهمی از دانش برای مخاطبین غیر حرفه ای است. برای افرادی که برای اولین بار با HSE آشنا می شوند بسیار اهمیت دارد که با مقوله های علمی و اصطلاحات کاربردی HSE آشنا شوند.
کلیات
کلیات دوره HSE MS با دید وسیع و کلان به مقوله HSE می پردازد. در این بخش به کاربردها و چگونگی پیاده سازی HSE MS در محل کار پرداخته می شود.
شناسایی و ارزیابی خطرات
شناسایی و ارزیابی خطرات محیط کار منوط به تسلط در تعاریف و همچنین داشتن تجربه و اطلاعات گسترده است. روشهای شناسایی و ارزیابی خطرات به شرح توضیح داده میشود. نحوه تشخیص خطر در محیط های مختلف و ارائه چند مثال در این مورد ارائه می شود.
مدیریت ریسک
به جهت کنترل خطرات شناسایی شده در مرحله قبل برنامه مدیریت ریسک اعمال می گردد. برنامه اصلی مدیریت ریسک و مراحل آن در برخورد با انواع مخاطرات موثر و کلیدی است. مدیریت ریسک به نوعی روش کاهش ریسک و افزایش سطح ایمنی در فضای مد نظر منجر می شود. مدیریت ریسک در دوره HSE MS به بیان کلی چگونگی رفتار دربرابر مخاطرات میپردازد و جزییات آن به دوره های تخصصی تر ارجاع داده می شود.
ارزیابی ریسک
روشهای ارزیابی ریسک بسیار متنوع و تخصصی هستند با این حال معرفی این روشها و تناسب آنها با جنس کار در دوره HSE MS اتفاق می افتد. نحوه محاسبه ریسک در هر روش به صورت موردی و کوتاه بیان شده و عموما مثال کوتاهی در این زمینه ارائه می شود. آشنایی افراد با انواع روش های ارزیابی ریسک به انتخاب بهترین روش ارزیابی ریسک کمک می کند.
معرفی دستورالعمل ها و روش های اجرایی
در زمینه یکپارچه سازی سیستم مدیریت HSE مانند سیستم های مدیریتی دیگر دستورالعمل ها و روش های اجرایی متنوعی وجود دارد.تعریف و تفاوت دستورالعمل با روش اجرایی یکی از مواردی است که در بخش تعاریف و اصطلاحات به آن اشاره میشود و فرد با مفهوم آنها از قبل آشنا شده است. معرفی دستورالعمل ها و روش های اجرایی در HSE با نشان دادن یک نمونه از هرکدام امکانپذیر و مناسب به نظر میرسد.
بندهای سیستم مدیریتی HSE
پس از بیان تعلیمات عمومی دوره HSE-MS به تاریخچه و معرفی سیستم HSE-MS به طور سیستمی پرداخته میشود. معرفی بندهای استاندارد ها و سیستم های مدیریتی و نحوه ممیزی آنها در این مورد باعث تکمیل شدن آموزش و جمع بندی مطالب می شود و دوره HSE-MS به پایان می رسد.
دامنه کاربرد دوره HSE MS
فواید شرکت در دوره HSE MS عبارتند از:
- آشنایی با مفاهیم سیستمی و کلی HSE
- آشنایی با ممیزی و ارزیابی HSE MS
- بهبود رزومه شغلی
- آمادگی برای فرصت های شغلی HSE